С изказванията си премиерът нарушава наказателния кодекс и презумпцията за невинност
Секция: Интервюта
15 Ноември 2017 19:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С изказванията си премиерът нарушава наказателния кодекс и презумпцията за невинност

/КРОСС/ "Така може да се говори, само ако има осъдени лица в парламента. Премиерът по принцип нарушава Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и презумцията за невиновност с изказването си". Това коментира адвокат Михаил Екимджиев пред „Фрог нюз" по отношение на твърденията на Борисов, че в Народното събрание има хора, нарушаващи законите. Твърдение, заради което от опозицията искаха негово изслушване в парламента и което доведе до скандала с изгонването на Корнелия Нинова от пленарна зала.

"Ако съответните органи преценят, че министър-председателят има предвид нещо различно от това, за което вече има разследване - става дума за двамата депутати от опозицията - тогава биха могли да го попитат за техните имена. Въпрос е на преценка, не е задължително.

Друг е въпросът, че Борисов макар и абстрактно, макар и да не назовава конкретни имена по принцип нарушава презумцията за невиновност, понеже окачествява тези лица като престъпници, без да има в сила присъди. Не могат и да се предяват искове на премиера, тъй като не им споменава имената и след като не знаем кого визира, ако има претенции към думите му, ще изглежда, че тези хора сами се разпознават", допълни адвокатът.