Рекорд! Продадоха картина на Леонардо да Винчи за 450 милиона долара
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Ноември 2017 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекорд! Продадоха картина на Леонардо да Винчи за 450 милиона долара

/КРОСС/ Картината с маслени бои „Спасителят на света" бе продадена от аукциона "Кристис" за 450,3 милиона долара. Счита се, че тя е нарисувана не от кого да е, а от Леонардо да Винчи. 

Картината е с размери 64 см на 44 см изобразява Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Предполага се, че датира от 1500 година. Според някои специалисти е възможно картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция. След 1763 г. следите ѝ се губят, докато не е открита отново през 1900 г., силно уредена, в частна колекция.

Картината e препродавана няколко пъти. Дълго време се е смятала, че тя е дело на последовател на Леонардо, а не на него самия. През 2005 автентичността ѝ е потвърдена, макар и до ден днешен да има специалисти, които продължават да са скептични към подобна мнение..

Седмици преди търга творбата е била изложена в Хонконг, Сан Франциско, Лондон и Ню Йорк. Първоначалната поставена цена бе 100 милиона долара. Досегашният собственик на "Спасителят на света" бе руски милиардер, който я купи през 2013 г. за 127,5 милиона долара.

До сега най-високата цена за предмет на изкуството, платена на аукцион бе 179.4 милиона долара - за "Жените на Алжир" на Пикасо, продадена през май месец 2015 отново в "Кристис". Най-високата цена за предмет на изкуството по принцип обаче е била 300 милиона долара, договорена по време на частна сделка през септември 2015-а за картината „Размяна" на експресиониста Вилем де Кунинг.