Каракачанов: Нормално е някой да прескочи оградата, но основната ѝ цел е изпълнена
Секция: ПОЛИТИКА
16 Ноември 2017 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов: Нормално е някой да прескочи оградата, но основната ѝ цел е изпълнена

/КРОСС/ „Целта на оградното съоръжение - да спира масовото нахлуване на бежанци в България, е изпълнена". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин" по БТВ.

Коментарът му бе във връзка с филма на Елена Йончева „Граница", в който тя разкри проблеми в оградата по границата с Турция, показа как мигранти прескачат със стълба и разкри схема за техния трафик.

По повод филма Каракачанов обаче нападна Йончева и обяви, че тя не се държи като депутат, а като журналист, който търси евтина сензация. Той изрази възмущение от факта, че Йончева и екипът, с който е заснела филма, не са предприели нищо да върнат прескачащите оградата обратно в Турция.

По думите му: „Нормално е някъде, някой да успее да прескочи оградата по българо-турската граница, но главната цел на оградата е изпълнена - а именно да спира масовото нахлуване на бежанци в България".

Според военния министър е необходимо по-голямо насищането на оградата с патрули, които да са по-плътно разположени и могат да реагират по-бързо. Той уточни, че такива в момента има, но не са достатъчно. Каракачанов отбеляза още, че в някои от участъците камерите наистина не работят, но обясни, че това се дължи на факта, че видеонаблюдението е правено преди три години и не е сменяно.

Като друг проблем той отчете човешкия фактор. 

„Колкото и хора да наситим, ако няма система на контрол винаги ще има такива, които ще се изкушат да приберат едни пари и да съдействат на нелегални мигранти. Подобни случаи има, но има и не малко разкрити", коментира министърът на отбраната.

„Фактът е, че заградителното съоръжение по българо-турската граница спря това, което се случваше само преди година и половина на гръцко-македонската граница, македоно-сръбската граница и от там - до Австрия - тълпи от десетки хиляди хора", посочи още той.