Радев: Ще имаме успехи в правосъдието, когато политиците започнат да се отчитат пред съгражданите си, а не пред Брюксел
Секция: ПОЛИТИКА
16 Ноември 2017 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Ще имаме успехи в правосъдието, когато политиците започнат да се отчитат пред съгражданите си, а не пред Брюксел

/КРОСС/ „Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел". Това обяви президентът Румен Радев преди тържественото събрание-концерт във Военната академия „Г.С. Раковски" по случай предстоящия празник на Сухопътните войски, предава „Фокус".

Според държавния глава коментарите за доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка са противоречиви, тъй като самият доклад е витиеват.

„Аз мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността - вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел", коментира той.

По думите му най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система.

„Да видят, че наистина има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири като усещане в цялото ни общество. Тогава ще имаме успехи и, когато нашите политици наистина започнат да се отчитат пред своите съграждани", допълни президентът Радев.

Той се съгласи с тезата на правителството, че липсата на нови препоръки е за отбелязване, но подчерта, че няма сериозен напредък и по препоръките до момента.

„Особено забележете - препоръки за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване за корупцията", отбеляза още държавният глава и подчерта, че трябва да се обърне малко повече внимание на настоящето.
На въпрос дали от ГЕРБ са иззели от президентската институция темата за корупцията с идеята за ревизиране на приватизационните сделки от прехода, той отговори: „Няма как да изземат никаква инициатива. Тук говорим за две различни неща - едното е преглед на миналото, за което наистина партия ГЕРБ настоява и което аз приветствам. Но много по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето, защото, докато гледаме кой какво е правил в миналото в момента продължават да текат крупни обществени поръчки. Какво правим с тях и какви механизми ние в бъдеще ще разкриваме, ще пресичаме и ще преследваме корупционните престъпления?".

Във връзка с приемането на Закона за концесиите държавният глава отбеляза:

„Радвам се, че имаше сериозен дебат и в парламента, и в обществото по този закон. Крайно време е ползите от концесиите да започнат да усещат не само концесионерите, но и от българските граждани".

Държавният глава не подмина и горещата тема от последните дни за състоянието на оградата и колко е струвала българо-руската граница.

„Трябва да се даде ясен отговор дали вложеното до момента в оградата по границата изпълнява своето предназначение".

По повод тезата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че са необходими повече патрули по границата и по-голямо участие на армията в опазването ѝ, държавният глава коментира:

„Министърът разполага с пълната информация, за да поиска такова предложение, но ние наистина трябва да си отговорим и да се даде ясен отговор на всички български граждани - дали вложеното до момента и влаганите средства, изпълняват своето предназначение. Ето тук трябва да търсим наистина един много реалистичен отговор".

В отговор на журналистически въпрос дали е гледал филма на депутата от БСП Елена Йончева „Граница", президентът отговори, че все още не е, но ще го гледа.

В речта си по време на самото честване на празника на Сухопътни войски пък президентът засегна и темата за модернизацията на армията.

"Модернизацията на армията не означава само придобиване на нови бойни платформи, важен е човешкият фактор. Тревожните промени в геополитическата обстановка, твърдата решимост на ръководството на НАТО са повишаване на процента на БВП за отбрана на всички страни, ясният ангажимент на България да участва активно в засилващата се европейска отбрана, неминуемо ще доведат до позитивни и дългоочаквани решения и за нашите Сухопътни войски. Макар и бавно, макар и не с темповете, които очакваме, но твърдо ще има повишаване на бюджета през годините за отбрана", отбеляза държавният глава.

По думите му предизвикателство е как тези увеличаващи се средства да бъдат използвани по най-добрия начин в отговор на все по-противоречивата обстановка около нас. Според президента това е ангажимент, както на командирите на всички нива, така и на войните от Сухопътните войски.

„Тези средства трябва да бъдат използвани по най-ефективен и ефикасен начин за изграждане на необходимите бойни способности", отбеляза държавният глава.

Според него трябва да се постигне най-добър баланс между човешкия фактор, техниката и подготовката, както и оказване на експертна помощ на политическото ръководство на Министерството на отбраната за решаване на проблемите.

„Нека да е ясно едно - модернизацията не означава само придобиване на нови бойни платформи. Това разбира се е задължително, но изключително важен е човешкият фактор, повишаване на социалния статус на военнослужещите, повишаване на мотивацията, решаване на проблемите с некомплекта и гарантирането на способностите, от които имаме нужда. Не забравяйте - българското общество очаква да има модерна и боеспособна армия, която да му дава чувството за сигурност и с която да се гордее", заяви още президентът Радев.

„Вие можете и трябва да отговорите на тези очаквания", допълни той.