Йотова към българите в Албания: Благодаря ви за топлото посрещане и за хубавия български език, който говорите
Секция: ПОЛИТИКА
16 Ноември 2017 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова към българите в Албания: Благодаря ви за топлото посрещане и за хубавия български език, който говорите

/КРОСС/ „Благодаря ви за топлото посрещане и гостоприемство, както и за хубавия български език, който говорите. Радвам се, че съм тук само месец след като в Албания бе приет закон, който ще защитава българското малцинство". Това заяви вчера Илияна Йотова в село Шищавец, община Кукъс. Вицепрезидентът е на работно посещение в Република Албания.

„Оттук нататък във вашите ръце е да се учи повече български език в училище, за да пазим българските традиции, да има повече такива хубави момичета в носии, които да пеят български песни и да рецитират български стихове", се обърна вицепрезидентът към нашите сънародници, стекли се на площада в селото.

Илияна Йотова подари на училището в Шищавец книги с произведения на български класически автори, както и буквари и читанки.

По-рано в село Оргьост Илияна Йотова беше посрещната от местни момичета в носии, които я приветстваха с изпълнения на български народни песни. Като истински приятел и защитник на техните права беше приветстван дългогодишният посланик на Република България в Албания Боби Бобев, понастоящем член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента. Единственият черен път, водещ до селото, както и отсъствието на каквато и да е допълнителна инфраструктура прави живота на нашите сънародници в Оргьост и местността много труден, споделиха те по време на разговора си с Илияна Йотова.

В рамките на посещението вицепрезидентът посети и гр. Кукъс, където разговаря с кмета Башким Шеху.