SpaceX изстрелва в орбита мистериозен товар на американското правителство
Секция: Технологии
16 Ноември 2017 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
SpaceX изстрелва в орбита мистериозен товар на американското правителство

/КРОСС/ Компанията SpaceX на милиардера Илон Мъск ще изведе в орбита около Земята мистериозен товар, съобщава Space.com, цитиран от Vesti.

Това трябва да стане днес, а товарът е с кодово име Zuma и е по поръчка на американското правителство. SpaceX е наета от компанията Northrop Grumman, която пък е наета от американското правителство да избере подходяща ракета за изстрелването на товара.

Пред онлайн изданието The Verge говорител на Northrop Grumman казва, че е избран най-достъпният сценарий с малък риск за Zuma. Компанията не дава никакви подробности за естеството на товара. Space.com отбелязва, че подобна тайнственост е необичайна дори и Zuma да е шпионски сателит или сателит, който ще се използва за националната сигурност.

SpaceX вече поне два пъти е извеждала такива поръчки в орбита и винаги е давала поне минимални детайли за естеството на товара. Единият беше именно шпионски сателит, а другият товар беше мистериозният таен космически самолет X-37B на американските Военновъздушни сили.

Единственото, което е ясно за Zuma е, че товарът ще бъде позициониран в ниска орбита около Земята на около 2000 км максимална височина.

Самото изстрелване на ракетата Falcon 9 вече е рутинно за SpaceX. Компанията планира да извърши и кацане на основното тяло на ракетата, което да използва повторно по-натам.