Нови проблеми за "Фолксваген", прокуратура и данъчни нахлуха в директорските офиси
Секция: Автомобили
16 Ноември 2017 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови проблеми за "Фолксваген", прокуратура и данъчни нахлуха в директорските офиси

/КРОСС/ Немската прокуратура и данъчните служби на Германия са провели обиски в офисите на част от топ мениджърите на концерна Volkswagen. Сред тях са шефът на профсъюзите Бернд Остерло и ръководителят на финансовият департамент Франк Витер. Подозренията на властите са в завишени бонуси на ръководството на производителя, като и в укриване на данъци, съобщава Reuters, цитирана от Automedia.

Неоправдано високите премии са довели до увеличение на операционните разходи, което на свой ред е намалява данъчната основа, върху която се плащат задълженията към държавата. По този начин концернът е спестил данъци, смята прокуратурата.

Освен това се отчита и фактът, че според немското законодателство само 50% от сумите, изплащани на членовете на Надзорния съвет на концерна Volkswagen, се облагат с данъци.

Според ръководството на Volkswagen, обвиненията са неоснователни и не са подкрепени с никакви доказателства. От концерна са категорични, че възнагражденията, изплащани на Остерло и на останалите топ мениджъри, са напълно законни.

След избухването на скандала с манипулираните дизелови двигатели на концерна през есента на 2015 г., почти цялото ръководство бе отстранено. Тогавашният генерален директор Мартин Винтеркорн получи компенсация в размер на 33,2 млн. евро за прекратяването на договора му.