Откриха праха на Буда?
Секция: Наука
16 Ноември 2017 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха праха на Буда?

/КРОСС/ Китайски монаси са открили ковчеже с останките на човек, който е починал преди 2500 години, пише livescience.com. Надпис върху находката гласи, че в нея е намерил покой не друг, а самият Буда.

През 2012 г. жителите на малко китайско село по време на ремонт на път открили необичайното ковчеже и статуи на Буда и незабавно съобщили на местни археолози. В продължение на пет години специалистите извършвали разкопки, изследвали откритите артефакти и едва през 2016 г. публикували научен труд по въпроса.

Преди броени дни въпросната статия е преведена на английски и публикувана в сп. „Китайски културни реликви". В текста се казва, че учените са открили 260 статуи на Буда и керамично ковчеже с останките на човек, който бил погребан на 22 юни 1013 г. Според надписа останките могат да принадлежат на Буда Гаутама.

„Монасите Юнчжан и Чжмин от Школата Лотос, служещи в храма Манджушри в манастира Лунсин в префектурата Цзинчжоу събраха над 2000 фрагмента на шарира (кристализирани останки след кремиране), зъби и кости на Буда и ги закопаха в залата на храма", съобщава надписът.

В него обаче не става дума за стотиците открити статуи, затова археолозите на са сигурни, че те са били заровени заедно с праха на Буда.

Статуите са били малко по-високи от човешки ръст (близо 2 метра). Археолозите смятат, че фигурите са били създадени в периода на империята Северна Уей (386-34 пр. Хр.) и империята Сун (960-1279 г.). Колекцията включва статуи на Буда, бодхисатви - хора, стремящи се към просветление, архати - такива, които вече са постигнали просветление и статуи на други божества. Върху някои от тях са открити надписи, възхваляващи Буда.

Що се отнася до човешките останки, то археолозите все още не са напълно уверени в автентичността им, защото в историята е имало достатъчно случаи, когато върху урни с човешки останки са откривани надписи, че в тях е намерил покой Буда. Преди няколко години например бе съобщено, че от храм в Камбоджа неизвестни са откраднали урна, за която се вярва, че съдържа праха на Буда. Урната е била задигната от будистко светилище в град Удонг. Този прах на Буда в продължение на дълги години се е съхранявал в камбоджанската столица Пномпен.

През 2002 г. обаче крал Нородом Сианук разпоредил урната с праха да бъде преместена в Удонг, древна столица на Камбоджа и място, където се погребват членовете на кралската династия.

За това, че притежават частица от мощите на Буда, претендират редица страни. Съгласно легендата Сидхарта Гаутама, наречен Буда ("Просветленият"), е кремиран след смъртта си. Първоначално прахът му е разделен на 8 части, като всяка една по-късно е разделяна отново и многократно.