Върховният съд на Камбоджа разпусна опозиционната партия на страната
Секция: ПОЛИТИКА
16 Ноември 2017 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Върховният съд на Камбоджа разпусна опозиционната партия на страната

/КРОСС/ Върховният съд на Камбоджа разпусна основната опозиционна партия на страната и забрани за пет години дейността на повече от 100 политици. Правозащитни организации определят действието като "смърт" на демокрацията, съобщава АФП.

Окончателната присъда е под влиянието на премиера Хун Сен, който е обвиняван в безскрупулна разправа със съперници преди изборите през 2018 г.

Ударът е срещу Националната спасителна партия в Камбоджа (CNRP) - партия, която се е бори срещу 32-годишното управление на авторитарния лидер.

Съдията коментира, че CNRP, след като не е изпратил никакви адвокати по време на съдебния процес, явно признава обвиненията на правителството в конспирация с американските и други чужди сили за подготовката на революция.

CNRP и Вашингтон отхвърлят тези обвинения като фалшиви, като основните доказателства от правителството са реч на председателя на партията, обсъждащ американска помощ за изграждане на демократично движение в Камбоджа.

"Това е смъртта на демокрацията в Камбоджа", коментира Фил Робъртсън от Human Rights Watch, призовавайки чуждестранните партньори да прекратят всякаква помощ за изборите през 2018 г.

"Никога не е имало никакво съмнение относно присъдата в този случай, особено когато се има предвид, че върховният съдия на Върховния съд е лоялен и партиен апаратчик на Хун Сен и е в централния комитет на КПП", добавя той.

Репресиите се ускоряват драматично през септември, когато лидерът на CNRP Кем Сокха е задържан и обвинен в предателство по същите обвинения за революция. Арестът му принуди повече от половината от 55-те депутати на партията, да избягат в изгнание.

Хун Сен, който избягва режима на червените кхмери и помага в премахването на режима от власт, често се справя със съперниците чрез съмнителни съдебни дела. Наблюдатели коментират, че сегашната ситуация на репресии е по-сурова и по-продължителна от предишни негови действия, а Хун Сен пренебрегва дори претенциите за свобода и демокрация.

Правителство през последните месеци закри и редица Неправителствени организации и независими медии, включително и уважавания камбоджански всекидневник Cambodia Daily.

Според анализатори, управляващите са вдъхновени от финансовата подкрепа на Китай, който отпуска инвестиции и превръща Камбоджа в по-малко зависима от помощта от западните демокрации.