Скъпи лекарства за онкоболни изчезнаха мистериозно от склад
Секция: Здраве
16 Ноември 2017 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скъпи лекарства за онкоболни изчезнаха мистериозно от склад

/КРОСС/ Скъпи лекарства за онкоболни изчезнаха мистериозно от склад на дистрибуторска фирма. Прокуратурата подозира кражба и разследва сигнала от началото на октомври, информира Нова тв.

Засега фирмата запазва мълчание. Появиха се и съмнения, че грандиозната липса е част от схема за незаконен износ.

Пътят на лекарството, за да стигне до човека е следният: производителят го продава на дистрибутора, а дистрибуторът - на аптеката. В конкретния случай, разследван от прокуратурата, на 6-и срещу 7-и октомври от склада на дистрибутора изчезват лекарства за 400 хиляди евро по цени на производител.

Лекарствата изчезват за една нощ. Дистрибуторът, който е собственик на склада, казва на производителя на третия ден. А производителят - на контролния орган Агенция по лекарствата - след месец.

Дори и липсващите лекарства да се окажат част от паралелен износ за по-големи печалби, по нашите закони това не се брои за престъпление, обясни главният прокурор. Проблемът бил в конструкцията на закона. Сегашният закон позволява на Агенцията по лекарствата само да уведоми европейските си партньори.

Според пациентите, проблемът с паралелния износ ощетява най-вече тях. Защото като търсят скъпото си лекарство, не го намират в аптеките.

Относно конкретните лекарства, изчезнали от столичен склад: производителят доставил нови и последствия за пациентите нямало да има.