Нова схема: Измамници крадат лични данни и купуват луксозни телефони
Секция: Технологии
17 Ноември 2017 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова схема: Измамници крадат лични данни и купуват луксозни телефони

/КРОСС/ Да задлъжнееш за скъп телефон, без да си го купувал и без да го притежаваш. В нова измамна схема мошеници крадат личните ни данни и си поръчват скъпи смартфони на наше име, предупреждава Нова тв.

Преди седмици Ива и Калин изненадващо научават, че всеки от тях си е купил последен модел мобилен телефон с абонаментен план.

"Впоследствие става ясно, че съм си заявила нова карта, нов номер - към моя досегашния. Малко над 2 000 лева е сумата, която трябва да изплатя", разказва Ива Боцева.

Скъпите телефони са поръчани по интернет. Но не от Ива и Калин. А от някой друг. Засега неизвестен. Двамата поотделно започват да разплитат схемата. Оказват се с открадната самоличност. Подават жалба до мобилния оператор и до полицията.

А телефоните е трябвало да бъдат доставени на адрес в София. По куриер. Ива успява да се обади навреме на спедиторската фирма и да спре доставката на устройството. В крайна сметка измамата е предотвратена.

От мобилния оператор отричат да имат общо със схемата. Не знаели кой и как е откраднал личните данни на клиентите им, но са категорични, че не е техен служител.

Полицията все още търси измамниците.