Министър Цачева проведе работна среща в Държавния департамент на САЩ
Секция: ПОЛИТИКА
17 Ноември 2017 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цачева проведе работна среща в Държавния департамент на САЩ

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе работна среща със заместник-помощник Държавния секретар Конрад Трибъл. По време на първия ден от визитата си в САЩ министър Цачева запозна г-н Трибъл с приоритетите за Министерство на правосъдието по време на нашето Председателство на ЕС от 1-ви януари следващата година. Той прояви голям интерес към службата на Европейския прокурор както и към електронните доказателства.

"Евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство", заяви още министър Цачева.

Институционализирането и функционирането на Европейската прокуратура, електронните досиета, борбата с изпирането на пари и защитата на личните данни са сред акцентите, с които министър Цачева запозна г-н Трибъл. Именно той отговаря в Държавния департамент за връзките с ЕС и Западна Европа.

САЩ са ключов партньор във връзка с достъпа до електронни доказателства и прякото сътрудничество с доставчиците на информационни услуги. В 90% от случаите, свързани с електронни доказателства, информацията се съхранява на сървъри, базирани на територията на САЩ. Поради това новото законодателство на ЕС следва да насърчава и улеснява сътрудничеството между съдебните органи и да ускори взаимната правна помощ по наказателни дела.

По време на срещата беше направен и преглед на двустранните отношения в контекста на стратегическото партньорство между България и САЩ и продължаване на диалога между двете страни на високо и най-високо ниво. Основни теми в двустранния диалог са: сигурността и отбраната, енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на правоприлагането, борбата срещу тероризма, икономическото сътрудничество, образованието и връзките между народите.