Заев: Вече сме приятели с всички съседни държави, България ни е съюзник
Секция: ПОЛИТИКА
17 Ноември 2017 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заев: Вече сме приятели с всички съседни държави, България ни е съюзник

/КРОСС/ "Всички вече сме приятели, включително българи и македонци. Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония". Това обяви премиерът на Македония Зоран Заев в интервю за БиТиВи от македонския град Струмица. По думите му, исторически личности като Гоце Делчев и Яне Сандански са личности от нашата обща история.

"Тези неща не трябва да разделят. Кавгите носят само бедност", подчерта Заев.

Той натърти, че Македония и България са искрени приятели, дори съюзници.

Заев дори увери, че нямало да има абсолютно никакъв проблем, че има българи на всички нива в партията му (Социалдемократическия съюз на Македония), на всички нива в държавната администрация на Македония.

Заев се похвали, че много нещаса се променили, откакто той е станал министър-председател на Македония. Най-важната промяна, по думите му, е свободата и зачитането на правата на човека.

"Македония вече е приятел с всичките си съседи, колко бързо могат да се променят нещата. С Албания и Косово имаме отлични отношения. С България сме съюзници. С Гърция сме големи приятели", коментира премиерът на Македония.

Той увери, че при следващото преброяване на населението в Македония ще има и графа "българин".

Заев подчерта, че хората от двете страни на границата между България и Македония са близки, имат общ бизнес.

На въпрос защо ВМРО-ДПМНЕ атакуват яростно договора за добросъседство между България и Македония, Заев коментира, че лидерът на бившата управляваща партия Никола Груевски не знаел какво иска, тъй като договорът е бил подготвен при управлението на ВМРО-ДПМНЕ, а той само е сложил подписа си.

„Светът има обща история, не само Македония и България. Надяваме се да ратифицираме догорора до края на годината", посочи той.

Запитан за обвиненията, че е предал интересите на Македония, Заев отговори, че македонците не са изгубили нищо от договора за добросъседство, такива договори сключвали много държави.

Запитан изкуствено ли е създаден македонския народ, Заев отговори, че всеки народ има правото да се самоопределя. На въпрос в Македония историята пренаписвана ли е, преиначавана ли е, той отговори, че това бил вечен въпрос, като подметна, че цар Самуил не се е наричал нито българин, нито македонец, а се е наричал "син на Господ".

По отношение на временното администриране на македонските земи от правителството на България в периода между 1941 и 1944 г., което в учебниците по история на Македония се определя като "фашистка окупация", Заев се измъкна дипломатично, като отбеляза, че от тамошните учебници е било изтрито, че дадена македонска личност е била убита от "български фашистки куршум", като вече пишело само "фашистки куршум".