АПИ: „Шофирай безопасно, бъди разумен! Смени летните гуми със зимни“
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2017 18:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ: „Шофирай безопасно, бъди разумен! Смени летните гуми със зимни“

/КРОСС/ На 19 ноември е Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Всички знаци с възможност за дистанционно изменение на 19 ноември - Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, ще бъдат с апел към шофьорите ще карат внимателно и разумно, защото безопасността при пътуването е най-важна.

Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, които все още не са сменили летните гуми със зимни и не са подготвили автомобилите си да го направят колкото се може по-скоро. Прогнозата на синоптиците за следващите дни е за понижениe на температурите и на много места в началото на новата седмица се очаква дъждът да премине в сняг. Шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили е необходимо да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на „Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа при снеговалеж.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.