Католиците в Щутгарт предоставиха храм на православните българи
Секция: Православие
17 Ноември 2017 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Католиците в Щутгарт предоставиха храм на православните българи

/КРОСС/ Римокатолическата общност предостави храм на Българската православна църковна община в Щутгарт, в който да се извършва редовно богослужение, съобщи "Стандарт".

Радостта на всички членове на общината е неописуема. Лично кириархът на епархията - Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, дойде да сподели тази радост по покана на енорийския свещеник прот. Сергей Ненов. Той бе придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов). В богослужението на 12 ноември 2017 г. взе участие и свещеникът Васил Бечевски от БПЦО "Св. Петка Търновска", Манхайм.

В своята проповед митрополит Антоний накратко преразказа литургийния евангелски пасаж според Евангелието на Лука, в който се разказва притчата за милостивия самарянин. Той припомни колко важно е за нас, християните, да виждаме във всеки човек творението Божие и според силите си, както ни учи и самият Спасител, да му помагаме, особено когато е в беда, независимо от неговите религиозни, политически и други принадлежности. Прот. Сергей Ненов благодари на митрополит Антоний за топлите слова и пастирската визита. Отец Сергей призова вярващите да бъдат единни в молитвите си и да молят Бог да укрепва делото за утвърждаване на българската църковна община в Щутгарт.

След светото богослужение всички седнаха на приготвена от енориашите братска трапеза, където архиереят и духовниците разговаряха с миряните на различни теми от духовно естество.

Българската православна църковна община "Св. св. Кирил и Методий" е основана на 19 май 1982 г. от 25 сънародници, някои от които членове на Българо-немското дружество в гр. Щутгарт. От 01.10.2017 г., след повече от 30 години след основаването си, БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Щутгарт има постоянен храм, в който всяка неделя и на по-големи празници се служи света Литургия.

Председател на общината е свещеник Сергей Ненов, който беше въдворен в Щутгарт на 24.01.2015 г. от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Днес БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" наброява над 200 членове и приятели.