"Културни адреси" на БНТ2 представя филм за института "Сервантес"
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2017 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Културни адреси" на БНТ2 представя филм за института "Сервантес"

/КРОСС/ Тази седмица, в поредицата „Културни адреси: Европа.София", БНТ2 ще излъчи документалния разказ за Испанския културен институт „Сервантес" в София.

Филмът ще бъде показан на 18 ноември (събота) от 18:30 часа.

Институт „Сервантес" е обществена институция, създадена през 1991 г. в Испания с цел да подпомага обучението по испански език и разпространението на испанската и испаноамериканската култура. Седалищата на института се намират в Мадрид и в Алкала де Енарес - родното място на писателя Мигел де Сервантес. Днес Институт „Сервантес" има 87 центъра в 44 държави на петте континента.
Испанският е вторият по разпространение роден език на планетата, след китайския. За около 470 милиона души той е роден и се смята за третия най-говорим език в света. Говорещите испански са втората по големина общност в САЩ, а в 21 страни испанският е официален език. Неслучайно един от приоритетите на Институтите „Сервантес" по света е да популяризират испанския език и да предоставят висококвалифицирано езиково обучение.

Възпитаниците на Института полагат изпит за придобитите езикови знания по правилата на испанското Министерство на образованието и науката и получават дипломи, заверени от институцията. Около 20 000 са българските ученици, които изучават испански. Културният център организира общоезикови и специализирани курсове както по испански език, така и по другите официални езици в Кралството и активно съдейства при подготовката на български преподаватели, подкрепя активно български испанисти.
Важен елемент от мисията на Институтите „Сервантес" по света е да подпомагат сътрудничеството с други испански и испаноамерикански организации и да популяризират испанската култура.

През 2016 г. Институт „Сервантес" в София отбеляза 10 години от своето създаване. Пред камерата на БНТ2 директорът на културния център Хавиер Валдивиелсо разказва за постиженията на института и за тесните връзки с България. Той е роден в страната на баските, започва работа в системата на Институтите „Сервантес" още през 1998 г. и има опит в центровета за испанска култура в Мароко (Рабат и Казабланка), в Италия, в САЩ и разбира се, в Мадрид.

2017-та е важна година в историята на института, защото се отбелязва 470-та годишнина от рождението на знаменития испански писател Мигел де Сервантес Сааведра, чието име носят културните центрове на Испания по цял свят.
Автор на филма на БНТ2, посветен на Института „Сервантес" в София е Екатерина Генова, оператор е Георги Георгиев, а режисьор - Димитър Шарков. Поредицата „Културни адреси: Европа.София" се осъществява с подкрепата на Програма „Култура" на Столична община.

Гледайте филма от поредицата „Културни адреси: Европа.София", посветен на Институт „Сервантес" на 18 ноември (събота) от 18:30 часа по БНТ2!