Пак схема: Мъж измамил стотици, представял се за бедстваща българка в Гърция
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Ноември 2017 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пак схема: Мъж измамил стотици, представял се за бедстваща българка в Гърция

/КРОСС/ Интернет измама е разбита от бургаски криминалисти и прокуратурата. Тя е действала от няколко години и с пари са завлечени стотици българи от цялата страна. Това съобщиха на съвместна пресконференция апелативният прокурор Любомир Петров и началникът на областната дирекция на полицията Калоян Калоянов.

Поне 100 души са били ужилени от 38-годишния Милен Стойчев. Със снимка на млада и красива жена, той се регистрирал през 2014 г. в сайт за запознанства, както и във Фейсбук, под името Мария Василева. Комуникацията преминавала от сайтовете към месинджъра на Фейсбук.

Вкарвал в заблуждение хората, че заедно с майка си бил в Гърция. Там бедствали, били останали без пари и телефон, не могат да се върнат в България. Българите, попадали в схемата, пращали пари по банкова сметка, регистрирана в Бургас, на името на бабата на Милен, която се казвала Марийка Василева, поясни Любомир Петров.

Сумите, които изпращали хората били различни - от 10 до 250 евро. Установената сума, която Милен е прибрал за три години, до момента е поне 40 000 лв. Петров уточни, че очаква числата да растат, защото непрекъснато се увеличавал броят на измамените, които са от цялата страна.

Арестуваният е безработен, уточни Калоян Калоянов. Проверява се дали има и други сметки в банки. Все още не е ясно коя е реалната жена от снимката.

До задържането му се стига, след като един от измамените подал сигнал в Икономическа полиция - Бургас. Служителите на МВР успяват да стигнат до човека зад фалшивия профил и да го арестуват вчера. От дома му са иззети лаптоп, флашки, бележки от банкомат и други. Очаква се днес да бъде поискан постоянен арест.

Апелативният прокурор Любомир Петров отправи призив хората да внимават в такива случаи:

„Аз разбирам, ние, българите, сме съпричастни, искаме да помагаме на хора, които са в бедстващо положение. Но трябва да се внимава много в такива случаи, да не станат жертва на измами. Когато се организират благотворителни кампании от държавата, от общините... Там нещата са ясни. Но в такива случаи трябва да се внимава много", каза Петров и призова гражданите да се обръщат към МВР.