Повечето българи не подкрепят влизане в Еврозоната
Секция: ПОЛИТИКА
17 Ноември 2017 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повечето българи не подкрепят влизане в Еврозоната

/КРОСС/ 45% от българите не одобряват приобщаването на страната към Еврозоната. 34% са съгласни с въвеждането на еврото, а 21% от анкетираните нямат мнение, показват резултатите от национално-представително проучване на „Алфа Рисърч", проведено по поръчка на Представителството на ЕК в България, в периода 16 - 25 септември 2017 г. сред извадка от 1021 души. В същото време обществената подкрепа за влизането на страната в Шенген е устойчиво висока (53%). Тази политика среща неодобрение при 22 на сто, а 25% са без мнение.

В контекста на общоевропейското бъдеще българските граждани открояват няколко групи приоритети. 61% смятат, че ЕС трябва да действа и по-дългосрочно, като положи усилия, на първо място, за постигане на икономически растеж и по-висока заетост. Всеки трети е на мнение, че здравеопазването, миграцията, външната политика и сигурността трябва да останат във фокуса на европейската политика. Около една четвърт от българите, основно по-младите поколения, извеждат на преден план образованието, защитата на гражданските и социални права.

За българите бъдещето на ЕС е свързано и с разширяване към страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Това е един от акцентите на предстоящото от 1 януари 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС, припомнят от социологическата агенция. През целия десетгодишен период на членството на страната в Европейския съюз подкрепата за приемането на балканските страни остава устойчиво висока (над 50 на сто).

Отрицателна е единствено тенденцията по отношение на Турция, одобрението за чието присъединяване към Евросъюза спада от 35% през 2008г. до 23% през 2017 г., допълва Нова телевизия, циртирайки „Алфа Рисърч". Българинът остава оптимист за бъдещето на ЕС през целия период на еврочленство на страната ни, допълват социолозите. 40% очакват той да се развива като по-стабилен и единен, срещу 18 на сто на обратното мнение. Българското общество обаче е категоричен противник на сценариите, които предполагат фрагментирано развитие на Евросъюза.

Един от всеки двама пълнолетни българи подкрепя лансирания през септември 2017 г. от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер вариант за по-силен ЕС, включително чрез по-голяма интеграция на България и Румъния в Шенген и Еврозоната. Относително одобрявани са също сценариите, при които ЕС се развива както досега (31%), или засилването му чрез единна търговия, външна политика, отбранителен съюз, единни социални стандарти (29%).