Зам.-министър Стоянов и представител на Държавния департамент на САЩ обсъдиха сътрудничество в областта на антикорупцията
Секция: ПОЛИТИКА
17 Ноември 2017 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Стоянов и представител на Държавния департамент на САЩ обсъдиха сътрудничество в областта на антикорупцията

/КРОСС/ Възможностите за засилено сътрудничество между България и Съединените американски щати в областта на противодействие на корупцията бяха обсъдени днес от заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов и г-жа Кейт Макфарланд, представител на Държавния департамент на САЩ.

По време на срещата им в Министерството на правосъдието заместник-министър Стоянов запозна г-жа Макфарланд с усилията на правителството за ефективни мерки за защита на обществения интерес, чрез въвеждане на антикорупционно законодателство.

„Целта е създаване на единен орган за противодействие на корупцията по високите етажи и за установяване и за отнемане на незаконно придобито имущество, който да интегрира усилията и експертизата на досегашните звена", подчерта зам.-министър Стоянов.

Той акцентира и върху промените в Наказателно процесуалния кодекс, с които разглеждането на делата за корупционни престъпления по високите етажи се прехвърлят като компетентност на специализираната прокуратура и специализирания съд.

Зам.-министър Стоянов изтъкна и постигнатия напредък в съдебната реформа в последните няколко години с приетите конституционни и законови промени. За пример даде засиленото съдийското самоуправление, допълнителните гаранции за обективно атестиране на магистратите и справедливо кариерно израстване, както и новата роля на Инспектората към Висшия съдебен съвет във връзка с проверката на имуществените декларации на магистратите.

„Поздравявам ви за огромните усилия и реализация в законодателната област", каза на свой ред г-жа Макфарланд. От името на Държавния департамент на САЩ тя заяви готовност за окозване на помощ в противодействието на корупцията в областите, в които е идентифицирана такава нужда, включително и чрез обучения.