БСП инициира конференция на тема „Европа без бедни региони - проблемите на Северозападна България”
Секция: ПОЛИТИКА
17 Ноември 2017 19:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП инициира конференция на тема „Европа без бедни региони - проблемите на Северозападна България”

/КРОСС/ По инициатива на председателя на БСП Корнелия Нинова във Враца се проведе конференция на тема „Европа без бедни региони - проблемите на Северозападна България". Конференцията бе открита от зам.-председателя на НС на БСП и кмет на Гоце Делчев Владимир Москов. „По време на преговорите за финансовата рамка на ЕС в периода 2014-2020 година повечето европейски правителства поставят искания за допълнително финансиране на своите най-бедни региони. Дори по-бедните региони на Германия получават пари. Първото правителство на Бойко Борисов за най-бедния регион в целия Европейски съюз - Северозападна България, не предявява претенции дори за един допълнителен евро цент. Това е един от греховете на настоящите управляващи към Северозапада", заяви Москов. Според него националната и европейската политика трябва да обръща по-голямо внимание именно на този регион.

Евродепутатът Петър Курумбашев подчерта, че не само ЕС трябва да има кохезионна политика, но и България трябва да обръща повече внимание на изоставащите региони.
Председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова обърна особено внимание на изоставането в усвояването на европейските средства от правителствата на ГЕРБ. Според нея големите градове привличат финансиране и развитието им се ускорява, докато бедните региони изостават и се обезлюдяват все повече. „Трябва сериозно да се промени съдържанието на кохезионната политика и характерът на проектите, които се финансират. Не е нормално в обезлюдени села да се строят зали за балет или пък да се правят стадиони за милиони в градове, в които няма млади хора. Европейските средства трябва да бъдат насочени към инвестиции в производство и заетост, както и в развитието на човешките ресурси в региони като Северозападна България, където често е проблем и намирането на кадри с подходяща квалификация", бе категорична Михайлова.

Аурелио Сесилио, ръководител на направление "България, Хърватия и Словения" в Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия, сподели, че проблемите на Северозапада не са му чужди, тъй като той е отраснал в малко градче в беден португалски регион. Той посочи своите наблюдения върху усвояването на европейските средства в България, Хърватия и Словения. Според него усвояването им е не винаги ефективно и не всички проекти имат нужния коефициент на полезно действие. Предвид проблемите с болниците във Враца, Ловеч и други градове в северозападна България, Сесилио отбеляза, че ЕС отделя средства и за инфраструктурата в здравеопазването.
Областният председател на БСП-Враца и домакин Ивайло Лилов заяви, че след десет години членство на България в ЕС, Северозападът не се е развил така, както хората са очаквали. Той е на мнение, че регионът продължава да изостава и обезлюдява. Според Лилов северозападна България се превръща в „донор на жива сила за големите градове и Европейския съюз".

Представителите на областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, събрали се на днешната дискусия, успяха да зададат своите въпроси. Те изразиха притесненията си относно бъдещето на региона и подчертаха, че е крайно време от дискусии да се премине към дела.