Русия блокира удължаването на разследването на химическите атаки в Сирия
Секция: Русия
18 Ноември 2017 09:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия блокира удължаването на разследването на химическите атаки в Сирия

/КРОСС/ Русия отново наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН за удължаване на разследването, което се опитва да установи кой стои зад химическите атаки в Сирия, предава „Франс прес", цитирана от „Фокус".

Проекторезолюцията бе предложена от Япония. Тя щеше да удължи мандата на Съвместния механизъм на Световната организацията и на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО)за разследване на химическите нападения в Сирия за 30 дни, с което щеше да даде още време да се намери компромис в преговорите.

По-рано Русия блокира проекторезолюцията на САЩ, която трябваше да удължи срока на Съвместния механизъм. Нейният постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че предложената от САЩ резолюция е съдържала невярна концепция, която "да постави под съмнение ролята на Русия в политическия процес на разрешаването на конфликта в Сирия". Същевременно той отбеляза, че не смята, че резултатите от състоялото се гласуване ще повлияят върху преговорите между властите и опозицията в Сирия, които ще се проведат в Женева.