40% от разходите в здравеопазването се покриват от пациентите
Секция: Здраве
18 Ноември 2017 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
40% от разходите в здравеопазването се покриват от пациентите

/КРОСС/ Около 40% от разходите в здравеопазването се покриват от самите пациенти. Това каза в интервю за агенция „Фокус" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Всички знаем, че доплащания в системата на здравеопазването има и те са сериозни за различните нива. Продължават проблеми за България да бъдат основно две групи заболявания. Това са неоплазмите и карциномите, както и заболяването на кръвоносната система. Тук заболеваемостта е значително по-висока от средната в Европа и очевидно, че мерките, които трябва да вземем по-нататък трябва да са насочени към тези две групи заболявания", коментира д-р Кунчева.

По думите му връзката между тютюнопушене и някои от видовете рак е съвсем пряка и ясна.

„Връзката между нездравословното хранене, затлъстяване и обездвижване е също съвсем пряка и ясна по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно, инсултите и инфарктите", обясни той.

Д-р Кунчев допълни, че за период от 20 години има увеличаване на продължителността на живот при мъжете с 2,9 годни, а при жените с 3,6 години, макар че продължаваме да сме по-назад от Европа по отношение на продължителността на живота.

„Така че средната очаквана продължителност при мъжете достига 71,4, а при жените 78,7. Има и някои чисто ясни показатели като детската смъртност, която на практика е на половина намалена - 6,6 на 1000 живо родени през 2015 г. Добри са резултатите по отношение на намаляването на заболеваемостта от туберкулоза. От болести на храносмилателната и дихателната система има значително намаляване. Смъртността при родилките е доста занижена. По-малко е и смъртта, причинена при нараняване или пък при самоубийства. Това пък са положителни тенденции", коментира д-р Кунчев.