Музей на Библията за 500 милиона долара отвори врати във Вашингтон
Секция: КУЛТУРА
18 Ноември 2017 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музей на Библията за 500 милиона долара отвори врати във Вашингтон

/КРОСС/ Музей на Библията отвори врати във Вашингтон. Той е изцяло частна инициатива и за изграждането му са похарчени около 500 милиона долара, предава БНТ.

На церемонията за откриването на музея присъстваха представители на всички религии, както и на компаниите, инвестирали в него.

Библейски текстове и артефакти, зали за конференции и представления, възстановки на религиозни сцени - всичко това ще бъде на разположение, не само на вярващите, обясняват от управата на музея.

"Музеят е за всички. Приканваме хората да се запознаят с Библията. Дори и да сте атеист, искаме да се чувствате комфортно когато идвате тук, ние не ви натрапваме нашия дневен ред или нашата вяра. Искаме да научите повече за тази книга и това да ви вдъхнови да я разлистите, когато си тръгнете", обяви Стив Грийн, член на борда на директорите на музея.

Нищо друго освен желание хората да разберат Библията и ролята - това инвеститорите изтъкват като свой основен аргумент за изграждането на музея. Критиците му обаче твърдят, че това е опит за натрапване на религиозни убеждения. И още един противоречив щрих към портрета на библейския музей. По-рано тази година основният инвеститор се съгласи да откупи от антикварни дилъри незаконно придобити вещи на базата на специално уредени правни отношения. Експерти не изключиха вероятността сред всички закупени 5 000 предмета да има и фалшификати.