След 17 часа преговори институциите в Брюксел се разбраха за бюджета на Европейския съюз
Секция: ИКОНОМИКА
18 Ноември 2017 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След 17 часа преговори институциите в Брюксел се разбраха за бюджета на Европейския съюз

/КРОСС/ След продължили 17 часа преговори, приключили в 4:00 часа сутринта, представителите на Европейския парламент и на Съвета на ЕС постигнаха разбирателство относно бюджета на Съюза за 2018 г. Следващата година ще бъдат предвидени 160,1 млрд. евро, в сравнение с 157,9 млн. през 2017 г., предава Politico, цитирано от "Фокус".

„Бюджетът за 2018 г. се фокусира върху приоритетите като засилването на икономическия ръст и създаването на работните места, засилването на сигурността и справянето с предизвикателствата, предизвиквани от миграцията", заяви заместник-министърът на финансите на Естония и главен преговарящ на Съвета на ЕС за бюджета Маарт Кивине.

Постигнатият резултат е компромис между трите основни институции на ЕС. През май ЕК предложи бюджет в размер на 160,6 млрд. евро. Евродепутатите искаха да добавят 2 милиарда, предвидени предимно за изграждане на инфраструктура и научно-развойна дейност. Съветът на ЕС същевременно предложи числа с 1,7 млрд. по-ниски от предложението на Комисията.

И Европейският парламент, и Съвета на ЕС имат две седмици да одобрят споразумението.