САЩ продава ракетни системи за 10,5 милиарда долара на Полша
Секция: СВЯТ
18 Ноември 2017 19:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ продава ракетни системи за 10,5 милиарда долара на Полша

/КРОСС/ САЩ одобриха продажбата на ракетни системи „Пейтриът" на Полша в размер от 10,5 млрд. долара. С решението си Варшава и Вашингтон сключиха мащабното споразумение, след което европейската държава скоро ще може да извършва операции по противовъздушна и противоракетна отбрана, предава Deutsche Welle, цитирана от "Фокус". 

Според споразумението се очаква Полша да получи 208 ракети PAC-3 за комплексите „Пейтриът", 16 броя установки М903, 4 радара AN/MPQ-65, 4 контролни станции, резервни части, софтуер и свързана екипировка. Произведени от американската корпорация „Рейтеън", ракетните комплекси могат да засичат, проследяват и да свалят безпилотни летателни апарати, нисколетящи самонасочващи се ракети, както и балистични ракети с къс или среден обхват.

Държавният департамент на САЩ съобщи в свое официално заявление, че „сигурна Европа, която може да възпира въздушни и ракетни заплахи и други форми на агресия, засилва мира и стабилността в НАТО и в Европа".

Сделката се нуждае от ратификация в Конгреса, но се очаква тя да премине без проблеми, предвид близките военни връзки между двете държави.