Нов контрол над сградите в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2017 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов контрол над сградите в страната

/КРОСС/ Необходимостта от засилване на сътрудничеството между Сдружение „Български врати, прозорци и фасади" (СБВПФ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обсъдиха на Национална кръгла маса по въпросите на енергийната ефективност.

На събитието присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, главният секретар на министерството на икономиката Владимир Туджаров, председателят на Сдружението Христо Щерев, членовете на Управителният съвет на СБВПФ, представители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Българската агенция за инвестиции, Националната компания за индустриални зони, представители на бизнеса.

По предложение на зам.-министър Крумова ще бъде подготвено споразумение за осъществяване на съвместен контрол на сградите, финансирани с обществени средства, като по този начин ще се повиши контролът на санирането и на влаганите материали. По думите ѝ в него могат да залегнат още информационни кампании и обучения.

„На този етап Националната програма за енергийна ефективност обхваща само 2022 сгради. Финансирането ще стигне за горе-долу толкова. Но ние имаме много по-тежка задача с вас - при над 100 000 сгради, програмата е капка в морето, много малка част от това, което ние трябва да постигнем. Затова Програмата е тясна рамка за нашето сътрудничество. Уверявам ви, че в мое лице и в лицето на министерството на регионалното развитие и благоустройството, вие имате партньор", каза Малина Крумова.

Тя приветства призива към институциите за взаимно сътрудничество и обединени усилия. "По този начин се гарантират, отговарящи на съвременните изисквания, качествени строителни продукти и постигането на най-добрите практики на световно ниво", каза още Министър Крумова и подчерта, че е важно Сдружението да продължи с усилията си в посока защита интересите на частния клиент.

„Ние се борим за установяването на ясни правила в бранша и равноправно партньорство с всички отговорни институции. Ангажирани сме с реалния бизнес, и затова за нас е важна добрата комуникация с държавата", каза председателят на УС на СБВПФ Христо Щерев. Той подчерта, че в момента 70 компании (лидерите в бранша) членуват в Сдружението, а фирмите, за които се знае, че са заети в сектора са 290. Техният нетен приход е малко над 850 млн. лв., като близо 500 млн. лв. от тях е на членовете на СБВПФ. По неофициални данни, обаче стопанските субекти в бранша са над 2 500, което поражда сериозна диспропорция и прави на практика невъзможно знанието за това кой и как оперира на пазара.

От Сдружението припомниха, че през 2016 г., в отговор на масовото монтиране на стъклопакети от фирми без въведена СЕ маркировка, сами подават сигнал до ДАМТН, с което е предизвикана проверка. На първия етап през месец юли са проверени 9 фирми - всички без СЕ маркировка. При втората група проверени фирми - от 30 проверени, 22 нямат СЕ маркировка. Затова от СБВПФ настояват за създаването на Национален регистър, който да включва фирми от и извън Сдружението, които да докажат пред професионална комисия, че не дължат данъци и осигуровки, имат необходимия капацитет и средства за контрол на производството за изпълнение на обекти с определен обем и спазват изискванията на трудовото законодателство. От СБВПФ са убедени, че гаранция от бизнеса за бизнеса е формулата, която ще проработи, ако имат подкрепата на държавата.

Участниците в Националната кръгла маса се обединиха около тезата, че е необходимо подобряване на нормативната уредба в строителния сектор и предприемане на общи усилия за разрешаване на възникналите предизвикателства в бранша.