България се доказва като водеща в астрономията в Източна Европа
Секция: Наука
19 Ноември 2017 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България се доказва като водеща в астрономията в Източна Европа

/КРОСС/ България е на четвърта позиция в света по изследване на двойни звезди. Това обяви директорът на Национална астрономическа обсерватория в Рожен д-р Никола Петров в интервю за агенция „Фокус".

„Двойните звезди са наблюдавани от телескопа „Кеплер", който е на околоземна орбита, както и от наши телескопи. Ние сме на четвърта позиция в света по брой публикации и резултати именно за такива двойни звезди - т.е. така, както Земята и Луната обикалят една около друга, по същия начин можем да имаме и звезди, които се движат една около друга. Имаме много добри резултати и изследвания по отношение на тяхната интерпретация, тяхното моделиране, тяхната физика и това какво точно описват те като физични процеси. Разбира се, искаме и още", каза Петров.

Той обясни, че българските астрономи имат много добри резултати и относно изследвания в областта на галактиките, на млади и все още активни звезди и на комети.

„Тази година успяхме да направим експедиции и наблюдения на пълното слънчево затъмнение в САЩ, благодарение на спонсориране. И имаме резултат, който много скоро ще излезе. За първи път си бяхме поставили наблюдателни задачи, от които резултатът е доста оптимистичен, но нека първо излезе черно на бяло и тогава можем да го обсъждаме. Гласим се и за подобни експедиции през 2019 г., дано да имаме отново успех с финансирането, но мисля, че и в областта на изследване на Слънцето има с какво да се похвалим", каза още астрономът.

По думите му през 2017 г. българските учени имат множество добри публикации, няколко защитили докторанти, както и докторанти от други държави, които са извършвали наблюдения в нашата обсерватория. „Всичко това показва, че Националната астрономическа обсерватория в Рожен изпълнява функцията на астрономически център за Източна Европа. Имаме практики, които се провеждат при нас, правим подготовка на ученици за олимпиади по астрономия, както и практики на студенти по астрономия", обясни Петров.