Правителството набеляза куп мерки за намаляване на жертвите на пътя
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Ноември 2017 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството набеляза куп мерки за намаляване на жертвите на пътя

/КРОСС/ Видеорегистратори, задължителни предпазни колани в колите за обществен транспорт и задължителен евростандарт са част от мерките, предвидени срещу войната по пътищата, предава news.bg.

Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след извънредната среща в Министерски съвет, която свика премиерът Бойко Борисов във връзка с тежките пътни инциденти край Ловеч.

Правителството предвижда още въвеждане на регистрационен режим за автосервизите и автоморгите - като превенция за гарантиране на нормалното качество на автомобилите. Освен това от Министерство на транспорта обмислят и преглед на цялата система на подготовка на водачите. Това се налага, тъй като именно начинът на управление и грешките, допуснати от водачите, са основна причина за серията тежки пътнотранспортни произшествия край Ловеч.

Припомняме, девет души загинаха в петък при челен сблъсък между автобус и тежкотоварен автомобил край село Микре. Ден след това в същия район възникна втора катастрофа, при която загина 13-годишно момче. Ранените в инцидентите са над 25.

Около 19 часа вчера по пътя София-Варна възникна трета тежка катастрофа. В произшествието отново имаше жертва - 67-годишна жена, която е починала в лийенката на път за болницата.

Главният секретар на МВР Младен Маринов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обявиха за още по-рестриктивни мерки към нарушителите на пътя. В тази връзка има разпореждане на главния секретар при констатиране на тежко нарушение на Закона за движение по пътищата водачите ще бъдат извеждани от пътя и ще се налага посещение на най-близкото районно управление на МВР, което в случая може и да не е толкова близко.

"Ако искате да стигнете навреме - не нарушавайте Закона за движение по пътищата", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

„МВР ще направи предписание за опасни участъци от пътища, какъвто е и този участък, близо до Ловеч. Такива места има на 66-и км на магистрала „Марица" и на други места, където знаем, че се случват повече катастрофи", обяви вътрешният министър Валентин Радев.

„МВР ще предостави на другите министерства статистиката. Там да бъдат направени подобрения на пътищата. Дали с релефна маркировка или с други неща. Дори ако трябва и препроектиране на пътищата, за да избегнем обективни причини за пътно-транспортни произшествия. Ако трябва да се направят промени в законодателството", посочи министърът.

„От 1000 в България жертвите по пътищата намаляха до близо 600. След това се увеличиха малко. От една година наблюдаваме тенденция, сравнявайки днешния ден със същия ден от миналата година, 50-60 са по-малко убитите. Опитваме се да натискаме надолу това число, да няма толкова жертви, но това е статистиката", обясни Валентин Радев.

„Направени бяха промени в законодателството, очакваме подобрение в края на годината. Промените в Закона за движение по пътищата и Закона за МВР малко бавно, но да окажат своето влияние това число да намалява, жертвите по пътищата да не са толкова, да достигнем нивата до 600, ако може и надолу", допълни той.

„До 2020 година трябва да стигнем до половината от смъртните случаи, да се изравним с числата от Европа. И премиерът, и всички ние изказваме съболезнования на близките на всички, които загинаха там", заяви Валентин Радев.

„С много тревога и загриженост говорихме и за последствията, за жертвите, за ранените, за икономическите последствия. Говорихме и за мерките, които ще вземем във всички области", обясни той.

„Всеки министър и главният секретар на МВР докладваха какво може да се направи, как може да продължи в добра посока работата на институциите, за да намалим натиска върху нарушителите, за да няма такива случаи", каза още вътрешният министър.