САЩ изхарчили 1,6 трилиона долара за военните си действия по света в последните 16 години
Секция: СВЯТ
19 Ноември 2017 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ изхарчили 1,6 трилиона долара за военните си действия по света в последните 16 години

/КРОСС/ „Общо от 2001 година насам пък Конгресът е отделил 1,6 трилиона долара по операции в Ирак, Афганистан и други страни". Това обяви изпълняващият длъжността генерален инспектор на Пентагона Глен Файн, цитиран от БГНЕС.

Конкретно за операцията в Афганистан пък за последните 16 години са отишли 680 милиарда долара.

САЩ започнаха военната си операция в Афганистан на 7 октомври 2001 година. Тогавашният президент на страната Джордж Буш-младши аргументира решението си с необходимостта да се унищожи групировката „Ал Кайда", която месец по-рано - на 11 септември - извърши атентата над Кулите близнаци в „Ню Йорк" и уби 3 хил. човека.

Освен това държавният глава си бе поставил още две цели - да свали от власт талибаните, които приютиха „Ал Кайда" и да спомогне за въвеждането на демократичния режим в Афганистан, както и да гарантира, че терористите никога повече няма да могат да живеят отново на територията на тази страна. 16 години по-късно САЩ не са успели да постигнат нито една от тези цели.

Понастоящем американският контингент в Афганистан включва 14 000 войници. Те се подпомагат от около 7 хиляди войници и офицери от държави от НАТО и други коалиционни партньори. Въпреки това по последни данни талибаните в Афганистан контролират почти 57% от районите в страната.

"Към края на август, 54 от общо 403-те области в Афганистан са попаднали под контрола или влиянието на талибаните. Те са с 9 повече, отколкото през февруари. Съответно, броят на областите, които са в пълен контрол на правителството, към момента са около 231", заяви Файн и уточни, че в още 120 области ситуацията остава неясна.