Най-добрият от най-добрите! Григор Димитров триумфира в турнира на най-големите
Секция: СПОРТ
19 Ноември 2017 23:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-добрият от най-добрите! Григор Димитров триумфира в турнира на най-големите

/КРОСС/ Най-добрият от най-добрите. Това е Григор Димитров през 2017 г. Първата ракета на българския тенис постигна най-голямата победа в кариерата си, постигна и един от най-големите успехиизобщо в историята на българския спорт. Той труимфира с титлата на финалния „Мастърс" турнир за сезона. Турнирът, който всяка година събира най-добрите 8 тенисисти за календарната година, турнирът, в който участват само най-добрите.

Освен всичко останало Григор бе безапелационен, постигна само победи, а на финала на надпреварат постигна победа със 7:5, 4:6, 6:3 срещу Давид Гофен след над 2 часа игра.

Мачът бе изключително труден за българина. Въпреки че Гофен уж е от традиционно удобните противници за Димитров и че в груповата фаза . Белгиецът обаче заложи на коренно различна тактика в сравнение с предишния мач с Григор, а и в сравнение с тази, която по принцип изповядва. Беше значително по-агресивен от обичайното, по повечето показатели дори имаше предимство, но това доказа, че Димитров вече има достатчъчно класа, за да се справи и в подобни срещи.

Първият сет беше доста странен, като двамата се пробиха общо 5 пъти, като предимството в крайна сметка бе на страната на българина, за да спечели със 7:5. Само един пробив във втората част обаче пък бе достатъчна за Гофен да изравни на 1:1 сетовете. И в третия сет картината бе идентична, но вече на страната на Димитров, който с единн пробив успя да спечели, не само частта, а и мача.

Така българинът триумфира в турнира на големите още в дебютното си участие. Той се превърна и в едва първия дебютант с трофей на финалния „Мастърс" от 1998 г. насам, когато подобно нещо стори Алекс Кореча. Григор Димитров се нареди до най-големите в един от най-аристократичните, най-престижните и най-конкурентните спортове. Всъщност стори нещо, което дори настоящият №1 - големият Рафаел Надал не е правил, а именно да спечели трофея на финалния за сезона турнир на най-добрите.

За успеха си без загуба Гришозаслужи 1500 точки за световната ранглиста. Вече е ясно, чес тях той ще застане под номер 3 в световния тенис - точно след Рафаел Надал и Роджър Федерер. Междудругото ще прибере и 2 549 000 долара от наградния фонд на турнира.