Ангел Попов: Трябва да преминем към нетрадиционни мерки срещу катастрофите
Секция: ПОЛИТИКА
20 Ноември 2017 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Попов: Трябва да преминем към нетрадиционни мерки срещу катастрофите

/КРОСС/ Последните дни в района на селата Микре, Сопот и Български извор, по пътя София-Варна взеха над 10 жертви. В петък автобус, превозващ незрящи навлезе в насрещното и се удари челно в камион. Девет души загинаха, над 20 са ранените, настанени в болница. В събота в други две катастрофи животът си загубиха жена и дете, също има ранени с опасност за живота.
Поредицата от тежки пътни инциденти стана повод премиерът Бойко Борисов да свика спешно съвещание, а институциите отново да предприемат мерки срещу войната по пътищата.

По БНТ "Денят започва" зам.-министърът на транспорта Ангел Попов призова шофьорите да бъдат изключително внимателни.

"Институциите с всички възможни средства се борим. Имаше нелош успех по отношение на по-малкия брой убити. За съжаление, черната серия наруши този комфорт и желанието ни да създадем такива мерки, които са традиционни", коментира зам.-министърът на транспорта.

"Трябва да преминем към нетрадиционни мерки. Ние ще предприемем всички, което е в силите на Министерство на транспорта, включително с т. нар. "регистратор на движението", каза още Ангел Попов. Контролът върху шофьорите, които превозват пътници, е много сериозен. Всеки такъв автобус е снабден с дигитални тахографи, които отразяват всяка минута неговото движение, престоя и почивката. Всеки автомобил - дали е автобус или товарен автомобил, преминава т. нар. "преглед за годност на тахографите", каза още зам.-министърът на транспорта.