Елизебет Втора и принц Филип отбелязват "платинена сватба"
Секция: Шоубизнес
20 Ноември 2017 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елизебет Втора и принц Филип отбелязват "платинена сватба"

/КРОСС/ Британската кралица Елизебет Втора и нейният съпруг принц Филип днес отбелязват 70 години от тяхната сватба, съобщава БНР.

На 20 ноември 1947 година, Елизабет, тогава още принцеса, се омъжва за елегантния морски офицер лейтенант Филип в Уестминстърското абатство с пищна церемония в присъствието на държавни глави и монарси от цял свят, точно две години след края на Втората световна война.

70 години по-късно, 91-годишната Елизабет и 96-годишният Филип ще отбележат платинената годишнина с малко семейно събиране в двореца Уиндзър. Говорител на Бъкингамския дворец заяви, че няма да има публични събития за отбелязване на годишнината. Роденият в Гърция Филип, самият той потомък на пра-пра-бабата на Елизабет - кралица Виктория, неотлъчно е до съпругата си през всичките 65 години, прекарани от нея на трона.

През 1952 година той е човекът, който й съобщава за смъртта на баща й Джордж Шести и новината, че тя става кралица. Принц Филип се оттегли от активния обществен живот през август, поради влошеното му здравословно състояние, а кралица Елизабет ограничи значително публичните си изяви, заради напредналата възраст.