Нанков: Mагистралите "Русе - Търново" и "Хемус" ще са с приоритет в Северна България
Секция: ПОЛИТИКА
20 Ноември 2017 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нанков: Mагистралите "Русе - Търново" и "Хемус" ще са с приоритет в Северна България

/КРОСС/ В периода между 28 ноември и 1 декември тази година ще се състои общественото обсъждане на доклада за Оценката на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за автомагистралата "Русе - Бяла - Велико Търново". Това заяви при посещението си в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. След това министърът на околната среда и водите ще трябва да се произнесе с одобряване на един от трите варианта на пътя, който е с приблизителна дължина 133 километра. Според Нанков, идните две години ще бъдат най-важните за Северна България по повод на довършването на автомагистрала "Хемус" и изграждането на "Русе - Бяла - Велико Търново". Те ще бъдат финансирани от националния бюджет, както и със средства от новата „тол-системата". По думите на Нанков, Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла в полза на агенция "Пътна инфраструктура" и предстои сключване на договор с избрания изпълнител за нейното изграждане.

В същото време обаче, сегашният път Русе - Бяла, станал печално известен напоследък като „шосето-убиец", ще бъде рехабилитиран поетапно, за да остане една добра алтернатива на бъдещата автомогистрала "Русе - Бяла - Велико Търново", обясни Николай Нанков. Той обеща, че до две седмици ще приключат напълно ремонтните дейности в участъка от кръговото на Бяла в посока Русе, в района на т. нар. "Беленски баир". Ще бъде положена и нова маркировка. Според Нанков, догодина предстои да бъдат рехабилитирани поне още 15 километра от пътя. Кръговото кръстовище край Бяла, където инцидентите също не са рядкост, ще бъде обезопасено, а общината ще изгради ново осветление.

По думите на Николай Нанков, догодина ще бъде даден старт и на големия воден проект в община Русе на стойност над 83 млн. лева, включващ подобряване на водоснабдяването и изграждане на канализация в кварталите "Средна кула" и "Долапите". Според министъра, дунавският град е сред отличниците, които изпълняват националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради - не само като брой сгради, но и като качество на изпълнението. Нанков пое ангажимента, че е намерено решение дори за блок "Русия" в Русе, който от години е със сериозни конструктивни изменения. Той ще бъде укрепен и след това саниран. При посещението си в Русе Нанков присъства и на символична първа копка за "Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района на ж.п. прелеза на речна гара до ул. "Мостова".