Европейската агенция по лекарства се мести в Амстердам, банковият орган ще е в Париж
Секция: СВЯТ
21 Ноември 2017 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската агенция по лекарства се мести в Амстердам, банковият орган ще е в Париж

/КРОСС/ ЕС-27 избра новите седалища на Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган.

Европейската агенция по лекарствата, за която кандидатства и София, ще се премести в Амстердам, а Париж ще бъде новото седалище на Европейския банков орган. Това са резултатите от проведеното в понеделник в Брюксел гласуване на Съвет „Общи въпроси" във формат 27. От българска страна в заседанието участва зам.-министърът на външните работи Емилия Кралева, съобщават от ведомството.

Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган понастоящем се намират в Лондон. След напускането на Обединеното кралство, двете агенции трябва да бъдат преместени на територията на ЕС-27. Съгласно одобрената от Европейския съвет през юни процедура, гласуването днес премина в три кръга.

Съвет „Общи въпроси" във формат 27 обсъди още състоянието на преговорите във връзка с излизането на Обединеното кралство от ЕС. Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние информира министрите за постигнатия до момента напредък и за евентуалните бъдещи перспективи. Съветът беше запознат с проекта на дневен ред на Европейския съвет (чл.50) през декември.