Борисов: Турция е най-големият наш защитник
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2017 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Турция е най-големият наш защитник

/КРОСС/ България е една от държавите, в които има най-малко евроскептицизъм, българският народ продължава да вярва в Европейския съюз. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщават от правителствената информационна служба.

„България е една от държавите, в които има най-малко евроскептицизъм. Ние сме една от държавите, които можахме да направим разлика от това да сме във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в ЕС. Това беше един осъзнат избор и не случайно българският народ продължава да вярва в ЕС", заяви премиерът.

„Вие сте представители на волята на всички европейски народи, бидейки в ЕП. Още веднъж с радост и уважение - добре дошли в България. Добре дошли сте да окажете помощ за предстоящите месеци на Българското председателство, защото искаме да помогнем, макар и със скромните си възможности, по основни теми да придвижим Съюза напред", добави Бойко Борисов.

На пресконференцията след края на пленарното заседание българският премиер пък обяви:

„Оптимист съм за българското председателство и с подкрепата на ЕП съм убеден, че ще е полезно за всички. Чуха се много мнения. Декларираха се много политики, но мисля, че във всеки един момент Българското председателство може да отговори на предизвикателствата. Оптимист съм и с подкрепата на ЕП съм убеден, че може да е полезно за всички нас председателството на България".

Една от основните теми на пленарното заседание е била международната обстановка, като Антонио Таяни обяви, че Балканите ще бъдат приоритет за Европейския съюз. Засегната е и темата Турция и обтегнатите отношения между западните страни и южната ни съседка от последната година, като Борисов призова за нормализиране на отношенията с Анкара.

„Има дипломация, външни министри на всяка една от държавите, които вършат своята дейност. Това, което е безспорно и отстояваме в ЕС е че споразумението с Турция за мигрантите, за тези над 3 млн. души, които стоят там, трябва да се спазва, да се продължи и колкото и да ни струва тези хора да стоят извън границата на ЕС.
На едно мнение сме, че вместо вътре в Съюза огради или заграждения трябва да се правят, за да гарантираме външните граници на ЕС", каза още той и допълни, че в Европа трябва да влизат само тези, които са застрашени от война.

„В същото време нашата дипломация, нашите лидери в Европа да присъстват на масата на преговорите, когато се решават геостратегически за света въпроси, от които страда Европа. Това, мисля че е наше право и настояваме да бъде факт", добави министър-председателят.

„Оттук нататък за присъединяване на Турция към ЕС не става и въпрос в момента, но апелираме за нормални отношения, за да се спазва споразумението. Турция е най-големият наш защитник на южния фланг на НАТО, най-голямата армия в Европа. Няма как в едната посока да не сме партньори с Турция, а в по-важната, тази, която носи мир или война, да ни е основен геостратегически партньор и играч. Не трябва да бягаме от темата, да се изговори ясно и да се нормализират отношенията", заяви премиерът Бойко Борисов.