БСП - София ще настоява за нова образователна политика на Столична община
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2017 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП - София ще настоява за нова образователна политика на Столична община

/КРОСС/ БСП - София ще продължава да настоява за такава образователна политика на Столична община, която да отговоря на съвременните изисквания на обществото на знанието. Това се казва в Позиция за образователната система в столицата, приета на заседание на Градския съвет на БСП - София.

Социалистите от София, чрез групата общински съветници в СОС, ще работят за:

- Актуализиране на Стратегията за развитие на столичното образование по отношение на броя и видове училища, изравняване на материалните условия за гарантиране качеството на обучение и на опазване на здравето и живота на децата и учениците. Както и по отношение на професиите и специалностите, необходими на столичния град, чиито кадри би трябвало да бъдат осигурени от мрежата на професионалните училища.

- Реализиране на последователна общинска политика за детския и ученически отдих. Осигуряване на средства не само за поддръжката на общинските бази за отдих в подходящо състояние, но и за изграждане на нови. Защото е скандално унищожаването на базите за отдих на децата и учениците.

Според експертите на БСП - София, в сферата на средното образование има значителни различия в качеството на материалната база и в качеството на обучението в столичните училища. Особено при сравнение между тези в централната и тези в периферната част на града. Друг важен проблем е неравномерно натоварване на училищните сгради, предизвикано от неравномерно разпределение на учащите се в тях. Столична община не успява да изработи механизми за равномерно и справедливо разпределение на децата и учениците, така че да защити правото им на избор, като същевременно гарантира ефективност в ползването на сградния фонд. Непрозрачна е и процедурата за определяне на обектите от образователната инфраструктура, на които се извършват ремонтни дейности, финансирани от Столична община.

В позицията на БСП - София се посочва, че липсва визия за развитието на професионалното образование. „Във времето на задълбочаваща се липса на професионално подготвени кадри е недопустимо да бъдат закривани или „оптимизирани" професионални училища. Те са оставени, без подкрепа от общината и държавата, сами да се справят с неравната конкуренция на общообразователните училища, които получават финансиране по държавен прием на необосновано голям брой паралелки", се казва в приетия от ГС на БСП - София документ.

Столичните социалисти се спират и на хроничния недостиг на места в детските ясли и градини в София. Както и на липсата на ангажираност от Столична община към охраната на детските градини и училища и проблемното състояние на оградите и осветлението в дворовете на образователните заведения. „Всичко това е отказ от отговорност за опазване на живота и здравето на децата и учениците", категорични са от БСП - София.