Президентът на Иран обяви края на ИДИЛ
Секция: СВЯТ
21 Ноември 2017 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на Иран обяви края на ИДИЛ

/КРОСС/ Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на организацията ИДИЛ днес в изявление, излъчено на живо по държавната телевизия, информира "Ройтерс".

Висшият командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Касем Солеймани също обяви края на ИДИЛ в послание, изпратено до иранския духовен лидер аятолах Али Хаменей и публикувано от новинарския сайт на корпуса "Сепах нюз". Солеймани добави, че ливанското шиитско движение Хизбулла е изиграло "решаваща роля" в борбата срещу ИДИЛ.

Ирански медии в последните години често пъти публикуваха снимки и видеозаписи на Солемайни на фронтовата линия срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия. Солеймани оглавява силите Кудс на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, които отговарят за операциите извън пределите на Иран. Миналата седмица ирански медии публикуваха снимки на Солеймани в сирийския град Букамал, който беше последната територия под контрола на ИДИЛ.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е най-влиятелната иранска военна сила и контролира икономическа империя, възлизаща на милиарди долари. Той подкрепяше сирийския президент и централното правителство в Багдад срещу ИДИЛ. Над 1000 членове на Корпуса, в това число и висши командири, бяха убити в Сирия и Ирак.