Павлова: Ще търсим диалог и консенсус по време на председателството
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2017 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Павлова: Ще търсим диалог и консенсус по време на председателството

/КРОСС/ „България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус". Това заяви министър Лиляна Павлова, която представи приоритетите на българското председателство пред президента на Европейския парламент Антонио Таяни и председателите на политическите партии в ЕП, съобщават от пресцентъра на министерството, отговарящо са председателството ни.

Посещението на делегацията в София е първото събитие на високо равнище от българското председателство, което започва през януари 2018 г. Представителите на ЕП се срещнаха с българското правителство.
Приоритетите на България са част от общоевропейския дневен ред - бъдещето на Европа и младите хора; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност; дигитална икономика.

„Поставили сме си за цел да отговорим на нуждите на гражданите на Европа - повече сигурност, повече стабилност, повече солидарност. Ключът към успеха е единството и затова нашето послание е „Съединението прави силата", каза министър Лиляна Павлова.

И допълни: „Отчитаме ролята на Европейския парламент и се надяваме с помощта на президента Антонио Таяни и лидерите на политическите партии в ЕП по време на българското председателство да вземем важни решения. Заместник-министърът за българското председателство Моника Панайотова ще бъде в Европейския парламент по време на цялото председателство, за да имаме пряка връзка с представителите на европейските граждани".

По време на срещата лидерите на осемте политически групи в европарламента задаваха въпроси към българския премиер и министри за миграцията, борбата с тероризма, защитата на външните граници, за икономическия растеж с акцент върху цифровизацията, за зелената икономика. Обсъдена беше и ситуацията в Близкия изток и Африка, отношенията с Турция, европейската перспектива и свързаността на страните от Западните Балкани помежду им и с Европа.