Зам.-министър Ахладова: България ще ратифицира Истанбулската конвенция
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2017 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Ахладова: България ще ратифицира Истанбулската конвенция

/КРОСС/ България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция. В тази връзка сме подготвили проекти на нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област, които след обществено обсъждане ще бъдат внесени в Министерския съвет.
Това заяви заместник-министър Десислава Ахладова по време на Годишния колоквиум по основните права 2017 г. „Правата на жените в размирни времена".

Събитието, което се провежда в Брюксел, е под егидата на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В изказването си заместник-министър Ахладова изтъкна, че България е предприела поредна стъпка за противодействие на домашното насилие и насилието, основано на пола, като вече е подписала Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) на 21 април 2016 г.
„Важно да се отбележи, че това е приоритетно досие за България в рамките на работна група FREMP. Ние подкрепяме и присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията. В зависимост от напредъка, постигнат от Естония, по време на Българското председателство ще продължим активно да работим по финализирането на Кодекса на поведение и по разглеждането на проектите на решения за сключването на Конвенцията от Европейския съюз", каза още заместник-министър Ахладова.

В заключение тя обясни, че Министерството на правосъдието е ангажирано с проблематиката, свързана с домашното насилие, като във връзка със своята компетентност отговаря за финансирането на програмите и обучението, съгласно Закона за защита от домашното насилие. Ежегодно по бюджета на Министерството се определят средства за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват дейности за разработване и изпълнение на програми за превенция и защита от домашно насилие.