Зам.–министър Малина Крумова: ВиК реформата е постоянно усилие за предоставянето на качествена услуга на социално поносима цена
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2017 18:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.–министър Малина Крумова: ВиК реформата е постоянно усилие за предоставянето на качествена услуга на социално поносима цена

/КРОСС/ „ВиК реформата е постоянно усилие и не може да се постигне с еднократни решения и действия. Нашата основна задача е ВиК услугата да отговаря на националните и европейски изисквания." Това каза заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по време на Седмата национална конференция „Оперативна програма „Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 - 2020". Тя се организира от Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите.

„Имаме огромен актив, строен през 50-те, 60-те, 70-те години на миналия век. Почти 90 хил. километра ВиК мрежа, над 6 хил. водоизточника, близо 70 пречиствателни станции за питейни води, и т.н. И макар водоснабдяването да обхваща 98% от населението, мрежата е изключително остаряла и амортизирана, често аварира, с изключително големи загуби, което влошава качеството на услугата", обясни Крумова. Тя подчерта, че това е огромен инфраструктурен ресурс, нуждаещ се от постоянна поддръжка.

Заместник - министърът припомни, че ангажиментите, които страната ни е поела по отношение изпълнението на евро директивата за градски отпадъчни води, за съжаление, в по-голямата си част, все още не са изпълнени към настоящия момент нито по отношение на агломерациите над 10 хил. е.ж. и още по-малко за агломерации в малки населени места между 2 и 10 хил. е.ж.. „Това обосновава необходимите средства за инвестиции, които са определени във ВиК стратегията - 12 млрд.лв.", каза Крумова и подчерта, че основната цел на реформата във ВиК сектора е устойчиво и ефективно развитие на инфраструктурата така че ВиК секторът да се самоиздържа при социално поносима цена за потребителите. „Това е трудно постижим но необходим баланс, тъй като публичният финансов ресурс за поддръжката на тази инфраструктура е ограничен", заяви заместник - министърът.

Към настоящия момент по ОПОС предстои да бъдат финансирани 16 регионални прединвестиционни проучвания - в това число 14-те регионални прединвестиционни проучвания, които се подготвят по договори, възложени от МРРБ, пилотният проект на област Смолян и прединвестиционното проучване на община София град, стана ясно на форума. „Вече се работи по документацията за възлагане на обществени поръчки за онези обекти, включени в 14-те регионални проекти, за които има проектна готовност", съобщи Крумова и допълни, че амбицията е да започне тяхното реално строителство в средата на следващата година, след провеждане на обществени поръчки. За останалите обекти, включени в 14-те обособени територии предстои разработване на идейни проекти и в края на 2018 г. възлагане на обществените поръчки и стартиране на строителството към 2019-та година.

„Ключов момент в проекта на стратегия за финансиране на ВиК отрасъла е и предвиждането на т.нар. социални водни помощи", каза Малина Крумова. По думите й те са условие, без което няма как да се случи устойчивото финансиране на сектора, тъй като ще позволят цената на водата да бъде обвързана с необходимите инвестиции, като същевременно се подкрепят уязвимите групи от обществото. В противен случай, пътят до достигане на съответствие с европейските стандарти ще бъде прекалено бавен и стръмен и още по-бавен процесът на постигане на адекватна възвращаемост на инвестициите, така че да се гарантира самоиздържане на сектора", заяви заместник - министърът. „Предвид тенденциите на намаляване на публичното европейско финансиране трябва адекватно да се подготвим и за момента, в който няма да има такова финансиране във ВиК сектора. В тази връзка усилията ни трябва да бъдат насочени и към привличане на частни средства за финансиране на ВиК инфраструктура", заключи Крумова.