Златева: Председателството е тема, по която има надпартиен консенсус
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2017 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Златева: Председателството е тема, по която има надпартиен консенсус

/КРОСС/ "Оценката, която получи страната ни, наистина е добра и тя радва всички политически партии. Оттук нататък вече трябва да изпълним със съдържание конкретното председателство и първата стъпка ще е дебатът, който предстои". Това коментира по повод посещението на председателя на ЕП Антонио Таяни в "Още от деня" Деница Златева, заместник-председател на БСП, бивш служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на Европейския съюз. Тя отличи като много важно посланието му в парламента, защото е заявил, че трябва да върнем Европа на гражданите, както и препотвърждението на оценката за готовността ни за влизането в Шенгенското пространство.

Според Деница Златева е важно посланието на Таяни, че Европейския парламент ще бъде партньор на българското европредседателство през тези шест месеца.

"Националният парламент и правителството все още са длъжници, защото дебат за националните приоритети все още не се е състоял. Надавам се, че след дебата ще успеем да върнем европейската тема в пленарна зала не само в комисиите. Важно през този период комисиите да са активни.
Председателството е тема, по която наистина има надпартиен консенсус, независимо от вътрешнопартийни политически страсти", каза тя.

Според Деница Златева Кристиян Вигенин е успял да постигне консенсус сред всички парламентарни групи като днес е внесен проект за решение по отношение на националните приоритети.

"Ние като членове на партия на европейските социалисти и БСП, отстояваме виждането, че трябва да бъдат запазени в максимален обем средствата за кохезионната политика и второто - да се запази нейния безвъзмезден характер.
По думите ѝ няма как да има различия по темите от европейския дневния ред, а има по приоритизирането и изражението на отделните политики. Основна роля според нея е да се върне европейския дебат. Тя каза, че вотът на недоверие е нормална демократична процедура и не очакват, че правителството ще падне, а алармират, че има проблем", обясни тя.

По думите на Златева за основна част от препоръките на доклада отговорността е на управляващите.