САЩ започват да бомбардират лабораториите за хероин в Афганистан
Секция: СВЯТ
22 Ноември 2017 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ започват да бомбардират лабораториите за хероин в Афганистан

/КРОСС/ Военната авиация на САЩ отваря нов фронт на войната си в Афганистан и ще бомбардира фабриките за обработка на хероин, хвърляйки хиляди допълнителни бомби, но експертите предупреждават, че това крие риска да настрои местното население срещу Вашингтон , предава "Франс прес", цитирана от "Фокус".

Увеличеното темпо идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предостави широки нови правомощия на главнокомандващия генерал Джон Никълсън, който е начело на силите на НАТО в Афганистан. Броят на въздушните удари вече се е увеличил съществено, като се очаква броят на хвърлените бомби да се утрои през 2017 година.

В периода до 31 октомври, САЩ са осъществили 3553 бомбардировки в Афганистан, в сравнение с 1337 за цялата 2016 година, когато президент беше Барак Обама.

Освен това, в новите правила на Тръмп е предвидено, че военновъздушните сили ще могат да бомбардират проактивно талибаните, докато досега те бяха ограничени да поддържат афганистанските си партньори на земята.

Никълсън анонсира серия от удари над най-малко 10 лаборатории, използвани за обработването на опиума до състоянието на хероин, което се очаква да нанесе тежък удар върху финансирането на талибаните.