Държавата ще дава пари основно за "трудни филми"
Секция: КУЛТУРА
22 Ноември 2017 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата ще дава пари основно за "трудни филми"

/КРОСС/ Държавните средства за производство на филми ще бъдат насочвани главно към правенето на "трудни филми", предвиждат промени в Закона за филмовата индустрия, които ще бъдат приети на днешното заседание на правителството, съобщава "Дарик".

Новият термин ще се използва за филм, чиято единствена версия е на български език, и е с бюджет, не по-голям от средностатистическия за съответния вид филм от предходната година. С неговото въвеждане ще отпадне терминът "нискобюджетен филм". Промяната се прави заради европейските изисквания за финансирането на производството, промоцията и разпространението на филми.

Законопроектът запазва процента на държавното финансиране за създаване на български филми, а на мястото на нискобюджетните филми се въвежда терминът "трудни филми", които ще получават субсидия до 80% от стойността на проекта, но не повече от 70% от средностатистическия бюджет за съответния вид филм през предходната година - игрален, документален или анимационен.

С промените се слага таван на целевите средства по този закон, които се изразходват на територията на България - не повече от 160% от годишния им размер. Минималните 75% от тях се запазват като изискване. Променят се и определенията за средностатистически бюджети на отделните видове филми, като от тях отпадат думите, определящи дължината и вида на филмовата лента.

Законопроектът променя също едно от условията, на които трябва да отговаря българският филм - от него отпада изискването поне двама от авторите му да са български граждани.