Ананиев предлага увеличение с общо 27 милиона лева на проектобюджета на Здравната каса
Секция: Здраве
22 Ноември 2017 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ананиев предлага увеличение с общо 27 милиона лева на проектобюджета на Здравната каса

/КРОСС/ „Утре ще се предложи за приемане увеличение на първичната извънболнична помощ със 7 млн. лева, на специализираната извънболнична помощ също с 7 млн. лева, с 3 млн. лева на медикодиагностичните дейности и с 10 млн. лева на дейността на стоматолозите". Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с парламентарната група на „Обединени патриоти" за проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който утре ще бъде разглеждан в бюджетната комисия, предава „Фокус".

„Сумите ще дойдат от резерва, тъй като имаме ограничение от 3% и този резерв не може да бъде допълнително разпределен", обясни той.

„В момента в никакъв случай не бива да намаляваме други дейности, като болничната помощ или лекарствата", коментира министърът.

„Обединени патриоти" имат приоритети, свързани с профилактиката, с борбата срещу наркотичните вещества. Те са залегнали в съответните нормативни актове и бюджета на Министерството на здравеопазването", посочи Кирил Ананиев.

На въпрос на какъв етап са законодателните промени за с ТЕЛК-овете той обясни: „Работната междуведомствена група е в края на своята работа. Съвсем скоро може би до дни ще излезе с предложение, което след го погледне и ръководството, ще тръгне към МС. Ангажиментът им е до Нова година да има предложение, ще влезем в сроковете".

Депутатът от „Обединени патриоти" Калин Поповски обясни: „За първи път министър финансист разбира добре проблемите на здравеопазването. Вероятно и защото дълго време е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК. Може би и чрез регулиране на финансите ще стигнем до оптимизация в здравния сектор, която дълго време не е постигана като секторна политика".