Експерти: Подобрените отношения с Македония са плод на тяхната политика
Секция: ПОЛИТИКА
23 Ноември 2017 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Подобрените отношения с Македония са плод на тяхната политика

/КРОСС/ България и Македония драстично подобриха двустранните си отношения през последните месеци, но е спорно доколко нашата страна има роля в този процес. Това мнение изразиха в студиото на „Тази сутрин" историкът д-р Спас Ташев и бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов.

„Това подобрение е станало и независимо от нас, продукт е на процесите вътре в Македония, но България не е участвала активно в тези процеси", коментира д-р Ташев, като отбеляза, че би следвало да имаме определена роля, при положение, че на македонска земя има най-много хора, които имат родова връзка с България - без значение дали се определят с днешна дата като българи, или не.

„У нас прекалено много се поставяше акцентът върху изясняването на историческите въпроси, езиковите въпроси, нация ли са и т.н. Изостанахме в другата си активност - да покажем икономическия си потенциал, да създаваме бизнеси, работни места за македонски граждани", коментира и Йорданов.

Той посочи, че и в момента активната страна е македонската. По думите му Зоран Заев и в Белград е обещал среща във формат „правителства", като даже е подчерта, че за македонските граждани Сърбия е най-близка културно и отношенията с нея се подобряват най-бързо.

Ташев беше категоричен, че нашата страна няма културно присъствие в Македония - няма български вестници, книги, радио и телевизия, докато Белград работи много активно в тази посока. „Ако гледате една македонска телевизия, няма да имате чувството, че Югославия се е разпаднала", заяви той.
Александър Йорданов посочи, че е имало период, в който български вестници са се доставяли, но нашата страна в един момент е решила да не дава пари за това.

„Не трябва да бъдем абсолютни оптимисти - срещу нас десетилетия се е водила една хибридна война", отбеляза той.