НСИ: През третото тримесечие оборотът за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства с 11.9%
Секция: ИКОНОМИКА
23 Ноември 2017 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: През третото тримесечие оборотът за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства с 11.9%

/КРОСС/ Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи", „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и „Други бизнес услуги".

Тримесечни изменения
По предварителни данни през третото тримесечие на 2017 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 3.1% спрямо второто тримесечие на 2017 година. Ръст се наблюдава във всички дейности, като най-висок е при „Въздушен транспорт" и „Воден транспорт", съответно с 12.6 и 7.0%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 2.2% спрямо второто тримесечие на 2017 година. Увеличение се наблюдава при почти всички дейности в състава на сектора, като най-съществен е ръстът на „Информационни услуги" (11.1%) и „Радио- и телевизионна дейност" (5.3%). Намаление е регистрирано само при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (1.8%).

При Други бизнес услуги най-голямо е увеличението на индекса на оборота спрямо предходното тримесечие при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" - 8.5%, докато при „Други професионални дейности" се отчита най-същественото намаление - 14.4%.

Годишни изменения
През третото тримесечие на 2017 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" нараства с 11.9% в сравнение със същото тримесечие на 2016 година. Ръст се наблюдава при повечето дейности, като най-висок е при „Пощенски и куриерски услуги" - 15.3%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - 15.2%. Намаление е регистрирано само при „Воден транспорт" (23.9%).

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 14.1% по-висок в сравнение с третото тримесечие на 2016 година. Нарастване на индекса на оборота има при почти всички дейности, като най-значително е увеличението при „Информационни услуги" (34.9%), „Радио- и телевизионна дейност" (19.1%), и „Дейности в областта на информационните технологии" (17.8%). Спад е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (2.9%).

При Други бизнес услуги увеличение спрямо третото тримесечие на 2016 г. е отчетено при повечето дейности, като то е най-голямо при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" - 32.0%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" - 22.0%. Намаление се наблюдава при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" (5.6%) и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" (4.3%).