Мнозинството българи смятат, че Главчев сгреши като изгони Нинова и правилно си подаде оставката
Секция: Анализи
23 Ноември 2017 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мнозинството българи смятат, че Главчев сгреши като изгони Нинова и правилно си подаде оставката

/КРОСС/ Трима от всеки четирима смятат, че Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. Мнозинство от 60% не одобряват действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова. 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими. Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл" по актуални теми.

Мнозинство от 60% не одобрява действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова. 30% ги одобряват, а останалите се колебаят. Българите явно са възприели действията на доскорошния председател на НС като прекомерни, а и оценката, която самият Бойко Борисов им даде, също е повлияла на мненията.

Мнозинство от 54% се съгласява с мнението, че с действията си Главчев всъщност е навредил именно на ГЕРБ и Борисов. 30% се противопоставят на това мнение (главно привърженици на ГЕРБ), а останалите се колебаят. По всичко личи, че оставката действително е спестила сериозни последващи проблеми за управляващите.

60% пък приемат мнението, че не е нормално председателят на парламента да гони председателя на опозицията. 33% нямат против изгонването на лидера на опозицията - отново преди всичко привърженици на ГЕРБ. Останалите се колебаят. Обществото ни очевидно запазва известен демократичен рефлекс.

На този фон, закономерно, мнозинство от 73% смятат, че Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 16% са на обратното мнение, а една десета се затрудняват. Това мнозинство от близо три четвърти доказва, че намесата на Борисов и оставката на Димитър Главчев, е предотвратила реален проблем за управляващата формация.

Механизмът на бързите оставки явно отново е помогнал за опазване на относителната стабилност и това личи и в данните от въпроса за евентуални нови предсрочни избори. Мнозинство от 79% казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими.

39% одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29% са против. Тук картината на нагласите не е така категорична, като в предходните въпроси. Привържениците на ГЕРБ преимуществено застават зад избора на Караянчева, но част от привържениците на БСП също й дават кредит на доверие.

Сондажът е проведен сред 802 души между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. Подобни сондажи служат за бързи хипотези и за проверка на моментната картина на нагласите при динамични политически събития. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове.