Министерството на туризма насърчава развитието на нови продукти и дестинации за медицински и здравен туризъм
Секция: Туризъм
23 Ноември 2017 17:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на туризма насърчава развитието на нови продукти и дестинации за медицински и здравен туризъм

/КРОСС/Министерството на туризма ще продължи да насърчава устойчивото развитие на нови продукти и дестинации за медицински и здравен туризъм. Анализите сочат, че тези видове услуги се разрастват на международния пазар с темп 15-20% годишно, а Световната организация по туризъм ги определя като най-динамичния сегмент в отрасъла. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на първата конференция „Медицински и здравен туризъм в България - състояние и възможности за развитие", организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Зам.-министър Георгиева подчерта, че СПА, уелнес и балнеотуризмът играят все по-важна роля при пътуванията и са водещи за развитието на българския здравен и медицински туризъм. СПА туризмът е позициониран на второ място у нас след културния сред специализираните видове. България предлага висококачествено обслужване от много добри професионалисти на конкурентни цени, като е сред държавите с най-голям брой болнични легла в Европа. Втори сме след Исландия по запаси от минерални води. В комплекс с лиманната кал, лечебния торф, многото билки и благоприятния климат те могат да участват в профилактиката и лечението на над 90% от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси и обхванати от пенсионните фондове, стана ясно от думите на Ирена Георгиева.

С огромния си природен ресурс България дава сериозна заявка да се превърне в един от центровете на здравето в Европа по най-високите стандарти. Нашето внимание е насочено основно към потребители от Балканите, Източна и Западна Европа, но и към клиенти от далечни перспективни пазари, които привличаме с много доброто съотношение качество/цена на услугите. Според актуализираната Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България с хоризонт 2030 г. 2/3 от практикуващите СПА и балнеотуризъм у нас чужденци са посещавали страната и преди, 84% намират България за привлекателна дестинация за този вид туризъм, а близо 60% изразяват пълна удовлетвореност от пребиваването си, посочи още Ирена Георгиева. Здравният туризъм е между приоритетните и ще бъде разработена стратегия за неговото развитие. Работим за активното присъствие на българските здравни курорти на изложения и в специализираните каталози на чуждите туроператори, поясни зам.-министърът.

Тя акцентира, че за тези усилия свидетелства и първата самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център" към Закона за туризма. С нормативния акт за първи път се въведоха минимални задължителни изисквания за тези обекти.

В момента разработваме балнео- и СПА дестинации за територията на България и вече над 30 общини са проявили интерес към инициативата. Те ще се съчетават и надграждат със създадените 8 културно-исторически дестинации и предложените за обсъждане 12 винено-кулинарни дестинации, обобщи тя.
В конференцията се включиха над 20 водещи имена в медицината и повече от 100 експерти от туризма и здравното обслужване от България, Австрия, Сърбия, Израел. Участва и д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС. Модератор на събитието бе здравният журналист Петър Галев от Credo Web.