Румен Радев: Дарителството е ценност, която младите хора трябва да следват
Секция: ПОЛИТИКА
23 Ноември 2017 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Дарителството е ценност, която младите хора трябва да следват

/КРОСС/ Дарителството е ценност, която младите хора трябва да следват, защото то е и критерий за цивилизоваността на едно общество. Дарителството е спойка между различните социални слоеве и израз на надежда за бъдещето и просперитета на една нация. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на церемонията по връчването на дванадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител" за 2017 г., на която беше домакин днес.

Румен Радев отличи с Почетна грамота на Президента на Републиката образователната програма на Българския дарителски форум „Научи се да даряваш" за принос в развитието на културата за дарителство сред младите хора в България. Програмата е насочена към учениците от 1 до 12 клас, като има за цел да ги запознае и приобщи към принципите на дарителството и доброволчеството.

„Знаем колко е важно младите хора да осъзнават и да имат култура за даряване. Искам да поздравя всички компании и фондации, които участват в програмата „Научи се да даряваш" с лектори, защото личният пример за изграждането на такъв модел на поведение е от изключителна значимост", добави Румен Радев и благодари на всички, които са направили своя избор да развиват културата на корпоративната социална отговорност, да стоят твърдо зад тези ценности и да работят активно за формирането на дарителската среда в България.

В приветствието си държавният глава подчерта още, че дарителството има дълбоки традиции у нас, а българинът е дарител по дух и по съвест. „Можем да посочим много примери за хора с различни професии, социално положение, образование, но обединени от обща кауза и завещали на България читалища, училища, университети, болници и библиотеки", заяви президентът и допълни, че в нашето динамично съвремие имаме нужда да се обръщаме към благородния жест на дарителството, защото то не е просто акт на предоставяне на материални и финансови средства, а нещо много по-голямо.

Конкурсът на Българския дарителски форум отличава компаниите в страната, които реализират обществено значими каузи и инвестират средства, време и доброволен труд на служителите си. Наградите "Най-голям корпоративен дарител" се връчват в още четири страни от Централна и Източна Европа и насърчават налагането на стандарти за отговорно, ефективно и прозрачно корпоративно дарителство.