Георги Йорданов представи втория том от поредицата си "Притаени мигове"
Секция: КУЛТУРА
24 Ноември 2017 00:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Йорданов представи втория том от поредицата си "Притаени мигове"

/КРОСС/ Вторият том от поредицата си „Притаени мигове" представи бившият министър на културата Георги Йорданов. Книгата се казва „Откровения". Тя вече е в продажба, но сега бе представена и в сградата на софийската организация на БСП по покана на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов.

Както и първата книга - „Срещи", така и „Откровения" ни запознава от първо лице, през погледа на Георги Йорданов, с важни събития от историята на съвременна България.

Читателите ще прочетат доклади, докладни записки, информации, проектозакони, решения, слова и приветствия през личния дневник до статии, интервюта, реплики, филипики, есета.

Естествено голяма част от документите в книгата са свързани с международното сътрудничество, особено в хуманитаристиката, в духовната област, в екологията, в спорта. Важна част от книгата е отделена на проектирането, построяването, управлението и дейността на Националния дворец на културата, както и на съдбата му днес.

Документ с голяма важност в книгата е „Девети ноември 1989 година" (Из личния дневник и архив). Дневникът описва заседанието на Политбюро на ЦК на БКП, адресирано към предстоящия на другия ден пленум, предадено точ в точ, както и предхождащите го събития през деня.

Особено интригуващ и драматичен е епизодът с преговорите, проведени от Георги Йорданов с министъра на външните работи на Турция Месут Йълмаз на 30 октомври 1989 г. в Кувейт по въпросите на т. нар. „възродителен процес", които откриват път към нормализиране на отношенията между двете страни, но този път е затворен безразсъдно от новопоявилите се демократи и реформатори в партията.

Голям интерес предизвиква и писмото на Георги Йорданов до Андрей Луканов „Satis, Андрей!" (15 юли 1991 г.
„Заглавието съдържателно не носи претенции, самата дума „Откровения" не е натоварена с кой знае каква емоционалност, още едно доказателство, че Георги Йорданов е безпощаден към себе си", обяви по време на представянето редакторът на книгата Тодор Коруев.

Самият Георги Йорданов също обясни за своите мотиви да напише книгата си.

„Както казва Аристотел - „Платон ми е скъп, но от Платон по-скъпа ми е истината". Книгата можеше просто да се казва „Преживелици". Но толкова много лъжи и толкова хули в годините на прехода, трябваше да разкажа истината за онези години преди '89 година. Години, в които построихме съвременна България и в които България сред 30-те водещи страни във всички сфери".

Георги Йорданов открехна вратата и към третия том на "Притаени мигове". Той ще се казва "Превратности" и скоро се очаква също да влезе за печат.

На представянето на "Откровения" присъстваха видни функционери на партията като бившия кмет на Стефан Нинов. За автограф върху книгата пък се наредиха и изявени фигури от настоящето на социалистите като зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България" Георги Свиленски и депутатът Дора Янкова.

„Искам специално да благодаря на Софийския градски съвет на БСП и лично на председателя Калоян Паргов, който е и мой приятел, и колега за чудесната вечер, която организира. За мен е чест да се срещна с мои приятели, другари и заедно да си спомним за съзидателното време и да помечтаем за по-доброто бъдеще", каза в заключение Георги Йорданов.